3 tricks til at læse hurtigere

hvad betyder immigranter

fyrværkeri salg 2015 Jeg er ikke en hurtiglæser fra naturens side. Nok heller ikke blandt de langsomste, men jeg kan godt lide at dvæle lidt ved det hele, læse frem og tilbage og smage lidt på ord og sætninger. Og det er ikke helt synonymt med at pløje sig igennem siderne.

drink strawberry daiquiri Der skal bestemt også være plads til at bruge tid på en god bog, men det var altså ikke så hensigtsmæssigt, dengang jeg gik på universitetet og skulle have læst et gigantisk pensum. Jeg læste nemlig litteraturvidenskab på min bachelor og der skal man fortære ikke bare en heftig mængde faglitteratur, men også en hel masse skønlitteratur. Og ja, det er lidt af et drømmescenarie for en bogelsker, men hvis man skulle kunne følge trop, skulle man læse ganske hurtigt (eller tage lidt for mange nattetimer i brug). Så jeg satte mig for at lære at læse hurtigere og tog et kursus i læsehastighed, der hjalp helt gevaldigt.

dusseldorf germany kort Og mens jeg ikke skal kede jer med alle detaljer, så vil jeg gerne dele de 3 tips, der især hjalp mig til at læse hurtigere og som jeg stadig minder mig selv om og bruger, hvis jeg synes jeg atter læser lidt for langsomt. For jo hurtigere man læser, jo flere bøger kan man nå ♥

 1. sund mave klart sind Stol på din hjerne. Der er ingen grund til at læse tilbage eller springe op og ned i teksten. Læs fremad og stol på at din hjerne har opfanget det den skulle. Med mindre du er ekstremt ukoncentreret eller meget træt, er det nemlig som oftest tilfældet. Altså at du har fået det hele med. Og hvis det bliver ‘forbudt’ at læse tilbage, så gør man sig også ubevidst mere umage for at holde fokus. Start med at øve dig med skønlitteratur, hvor det ikke gør så meget hvis du misser en detalje, mens du lærer dig selv, kun at læse fremad.
 2. forsøgsanlæg for trædyrkning Lad være at ‘læse højt’ inde i hovedet. Gør du det? De fleste gør det, uden at være klar over det. Og hvis man gør det og så begynder at tænkte over det, så kan man slet ikke forstå, hvordan man kan lade være. Men man behøver faktisk ikke ‘tænke’ alle ordene ‘højt’ inde i hovedet. Det er nok at øjnene ser dem for at hjernen kan registrere og forstå sætningerne og vupti læser man dobbelt så hurtigt. Eksperimentér med det og øv dig i det. Hvis du er vant til at ‘læse højt inde i hovedet’, så kræver det gradvis afvænning at lade være, så start bare med at øve dig med en halv til en hel side, hver gang du læser.
 3. ingen som dig Det skrå bogmærke. Det er ikke fordi bogmærket skal have en særlig facon (faktisk kan det snildt være et postkort som på billedet ovenfor), men man lægger det skråt og kører det i en langsom og glidende bevægelse ned over siden. Man flytter det så hurtigt, at man lige akkurat kan nå at læse med, men at man samtidig presser læsehastigheden. OG så har det den bonuseffekt, at man ikke kan læse tilbage jvf. tip 1. Det er ikke en rar måde at læse på i længere tid, men det er godt som en konkret øvelse, der presser hastighed og forhindrer øjnene i at glide tilbage.

suzuki celerio automatgear

sabro korsvejskolen elevintra Og ja, fulgte mit eget tip og var ude at snolde bøger i eftermiddags.

water is life standing rock Boghandel eller slikbutik? Jeg ved faktisk ikke helt, hvad jeg foretrækker. Eller jo, det må altså næsten være boghandel… Sorry slikbutik.

Skriv en kommentar

tony evald clausen

drengenavn slutter med a

hinder lips of an angel

nya og cole ninjago

freddy wrup j0y

30 Kommentarer

  1. maritime museum helsingør Giv det et skud :) Men start i det små og med kortere passager, ellers kan det nemt blive frustrerende. Knus Emily

  1. the wine company dk Er begejstret indtil videre og tænker den skal være månedens bog i læseklubben næste måned :) Kram Emily

 1. vikingerne var beskidte og uplejede Tak for tips, min mand og jeg sad netop i går og talte, om at vi gerne ville læse hurtigere. Kan du uddybe, hvordan man kommer i gang med tip nummer 2? Og hvorfor skal bogmærket være skråt i tip nummer 3?
  Kh Anne

  1. stivning af skjorter Hej Anne,
   Tip nr. 2 handler om ‘bare’ at lade øjnene afkode ordet i stedet for at sige det højt inde i hovedet. Altså mere at se ordene som billeder. Når børn skal lære at læse staver de hele ordet igennem og kommer så frem til hvad der står, men når man er voksen og kan læse, kan hjernen sagtens afkode hele ordet (og hele sætninger endda) som et billede og koble det til betydningen. Det er nemmest at teste i praksis og hæng på, det er svært i starten, men hvis man prøver at lade den indre stemme være stille og lade øjnene gøre arbejdet, så vil du formentlig opleve at det sagtens kan lade sig gøre :)
   Til tip 3 skal bogmærket ikke være skråt med det skal LIGGE skråt :) Se øverste billede i indlægget her, så giver det forhåbentlig mening. På den måde kan man ikke læse tilbage og presser hele tiden sig selv til at læse lidt hurtigere.
   God fornøjelse.
   Knus Emily

 2. danmarks bedste street spiller Det sidste tip husker jeg tydeligt fra de små klasser i folkeskolen! Vi havde et program, som netop fjernede en del af siden, og på den måde blev vi hurtigere til at læse – bruger også selv stadig postkort eller lignende til tider. :)

  1. gohan and videl saiyan armor Ja det er altså smart til lige at presse sig selv og hastigheden lidt. Gør det i perioder, når jeg synes jeg er blevet liiiidt for langsom igen. Det er som en muskel, der skal trænes :)

 3. hvad er 1 gb Hej Emily
  Er der forskning bag dit tip omkring den indre stemme? Som dansklærer har jeg nemlig altid lært og læst, at den indre stemme faktisk ikke har noget at gøre med den ydre stemme. Altså det betyder intet for læsehastigheden at undertrykke den. Tværtimod er den indre stemme en måde for hjernen at “lagre” det læste, til man har læst hele tekststykket og så har lettere ved at huske det læste.
  Nå, men jeg kan jo tage fejl, så er egentlig bare nysgerrig 😊

  1. marcus freedom writers Hej Ida Marie,
   Av det aner jeg ikke. Tænker umiddelbart at der må ligge et eller andet bag, siden det var med dengang, men det er blot de tip jeg tog med mig (som jeg især syntes virkede) fra et kursus i læsehastighed, jeg tog på KUA for snart 10 år siden. Jeg læser også stadig af og til med den indre stemme (det er selvfølgelig det, det hedder, tak:)). Især hvis jeg gerne vil nyde og give mig god tid til en bog. Så jeg gør begge dele. Men oplever bestemt at hastigheden ryger gevaldigt i vejret, hvis jeg nøjes med at ‘se ordene’ fremfor at læse dem højt i hovedet, hvis det giver mening. Og man skal selvfølgelig bare gøre det man selv godt kan lide og synes fungerer. Knus Emily

  1. old folks running Samme her. Det andet er på en eller anden måde også hyggeligere, men det er nu rart at kunne begge dele og veksle efter behov. Knus Emily

 4. magmabjergart (vulkansk bjergart) Jeg læser meget hurtigt og prøver, som jeg deltog i under min uddannelse viste, at hastighed og indhold intet betød for forståelsen af det læste. Dvs. at hurtiglæserne besvarede opgaver i det læste på niveau med langsomme læsere uanset indholdet og lix-tal
  Jeg læser lidt skråt og flere linjer samtidig. Men jeg læser gerne den samme bog flere gange, altså kun bøger, jeg synes, er godt skrevet, og som jeg har lyst til at genopleve, som regel særlige passager. Så det giver for mig mening med det skrå.
  Men jeg havde opfattet essensen i første omgang.

  1. rachel maddow show Spændende og sejt at du læser sådan ‘af dig selv’. Jeg er så fascineret af Harold Bloom, der i sin prime time kunne læse op mod 1.000 (!) sider i timen. Han må nærmest bare have affotograferet siden, for så at bladre. Tænk hvor mange bøger man så kunne nå at læse ;)

 5. pakke post priser Kan simpelthen ikke lade være med at læse højt inde i hovedet??? For mig virker tipsene som om man reelt set bare skimmer en tekst? – og derved ikke når at danne sig billeder og bemærke detaljer, som jeg ellers godt kan lide når neg læser skønlitteratur

  1. advokat til skilsmisse Haha… nej det er virkelig også svært i starten. Man skal gøre lige akkurat det, man gerne selv vil og godt kan lide, men punkterne her kan være med til at man udfordrer sig selv og sætter læsehastigheden lidt i vejret. Som når man styrketræner en muskel eller laver intervaltræning. Det er ikke noget man behøver at gøre hele tiden, men det kan være godt til at presse hastigheden lidt og en skæg udfordring. Og de fleste oplever, at de rent faktisk opfanger mindst lige så meget. Se evt. hvad Eva skriver ovenfor :) Klem Emily

 6. depeche tasker cognac farvet Jeg er ikke en langsom læser, men vil altid gerne forbedre min hastighed. Dog har jeg lidt svært ved tip nr to, da jeg altid læser med den indre stemmer. Hvis jeg ikke gør det, så opfanger min hjerne ikke en pind af hvad der står og så har jeg bare set på ordene men ikke læst dem, og kan derfor intet huske. Men det er jo måske bare mig :p Den med bogmærket, har jeg også brugt længe. Det virker virkelig!

  1. luong y vo hoang yen Husk at det allervigtigste (og det gælder stort set alting) er at gøre det der føles rigtigt for dig :) Men derfor kan det være meget skægt at prøve at udfordre sig selv/prøve noget nyt en gang imellem :) Kram E

 7. hestesportens galla 2017 Jeg tror klart, jeg skal prøve dine tips af – ikke fordi jeg er en langsom læser, men fordi jeg er ved den sidste tredjedel af en Karen Blixen-roman, som jeg bare synes er SÅ tung at komme igennem rent retorisk til rigtigt at blive fanget af. Og det er kun, når jeg er fanget af handlingen i en bog, at det glider nemt og hurtigt med læsningen.

  margaret thatcher film Denne bog hænger mig faktisk lidt ud af halsen, men jeg er så stædig, så jeg er stadig i gang og nægter at springe videre til en anden ;-)

 8. orangutang wiki dansk Tak for læsetips! Jeg er en rigtig læsehest, og selvom jeg er uddannet lærer, så læser jeg altså ikke suuuuper hurtigt. På ferier kan min kæreste snildt læse tre bøger på én uge, hvor jeg lige når at blive færdig med én :-)
  Tip nr. 1 og 2 er så meget mig! Jeg vil allerede i dag have begge tips i baghovedet når jeg skal læse.

  iphone 8 taske etui Tak for altid at lave interessante og ‘hyggelige’ indlæg. Efter en lang sygdomsperiode finder jeg lidt trøst i dine indlæg. Jeg forsøger virkelig at se glasset halvt fuldt og have ja-hatten på :)

  fugees killing me softly Kh. Louise

 9. tilbud egetræers stole Tak for gode tips!

  haven festival program Jeg skal lige forstå nr. 3 rigtigt… Skal postkortet vende som på dit billede eller løbende dække over det, der er læst? Altså hvis du skriver, at “Man flytter det så hurtigt, at man lige akkurat kan nå at læse med…” – så skal det vel vende omvent af dit billede og dermed dække det læste over, eller hvordan?

  1. count basie big band Det skal dække over det læste, som på billedet ;) Hvis du forestiller dig et almindeligt bogmærke, så skal det ligge vandret, men skråne let opad mod højre :) Klem Emily

   1. glutenfri butterdej opskrift Ah, jeg kiggede på det øverste af kortet på dit billede og blev derfor forvirret;-) Tak!

  1. broen korsør nyborg Det kan du tro, klik på ‘Oplevelser’ i menubaren ovenfor og vælg så underkategorien ‘Bøger’ så er der masser :) Klem Emily